Vakbekwaam Hovenier

Als vakbekwaam hovenier volg je de trends en weet je die te vertalen naar vormen die passen in de tuinen van de klanten. Je hebt veel kennis van planten, ontwerpen en bouwwerken en kunt jouw ideeën over vorm en kleur uitvoeren. Je hebt een brede praktische vakkennis van planten en materialen en gereedschappen en machines. Werk je met meerdere collega's, dan heb jij vaak de leiding. Uiteraard is Vakbekwaam Hovenier een heel praktijkgerichte opleiding. Aanleg en onderhoud van tuinen leer je niet alleen in de schoolbanken!

Toekomstig werk

Je werkt meestal voor een hoveniersbedrijf. Je wordt waarschijnlijk leidinggevende of meewerkend voorman. Er is in Nederland volop aandacht voor de ontwikkeling van tuinen en natuur in stedelijke gebieden. Er zijn tientallen richtingen die je op kunt: van natuurbeheer tot jachthavenbeheer, van groenvoorziening tot ontwikkelingswerk.

Opleidingseisen

Je bent welkom met vmbo met een kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg, of het diploma Medewerker Hovenier (niveau 2).

Wat leer je

Je krijgt uiteraard praktijklessen en loopt stages. Je leert alles over grondwerk, het poten van planten en de aanleg van vijvers en verlichting. Je leert werktuigen als kettingzagen bedienen en onderhouden. Als vakbekwaam medewerker zijn communicatieve vaardigheden ook belangrijk. Je leidt dingen in goede banen en rapporteert aan de opdrachtgever of werkgever.

Open dagen

Heb je belangstelling voor de opleiding? Vakbekwaam Hovenier wordt gegeven in Almere, Emmeloord, Nijkerk en Velp. Wil je hier eens binnenlopen en de sfeer proeven? Bekijk de data van de open dagen.

Inschrijven

Inschrijven kan op een van de vier scholen: in Almere, Emmeloord, Nijkerk of Velp. Je vindt de inschrijfformulieren bij de school van jouw keuze.

Vervolgopleidingen

De vakopleiding is een goede opstap naar de niveau 4 opleiding Opzichter/uitvoerder Groene Ruimte. 

Feiten op een rij

Duur 3 jaar
Niveau 3
Varianten BOL en BBL
Crebo-code 25455
Mbo bijsluiter Almere BOL, BBL
Mbo bijsluiter Emmeloord BOL, BBL
Mbo bijsluiter Nijkerk BOL, BBL
Mbo bijsluiter Velp BOL, BBL