Bedrijfsleider Paardenhouderij

Als bedrijfsleider paardenhouderij ben je van vele markten thuis en kun je een bedrijf probleemloos zelf runnen. Uiteraard ken je het paardenvak van haver tot gort en heb je te maken met de dagelijkse zorg voor paarden, de faciliteiten en de (strategische) bedrijfsvoering. Al met al zorg je ervoor dat iedereen een goede boterham kan (blijven) verdienen in deze mooie bedrijfstak. Tijdens de opleiding kun je je specialiseren en kun je bijvoorbeeld je ruiterbewijs halen, het koetsiersbewijs enkelspan, de cursus EHBO-functionaris en de cursus BHV (Bedrijfshulpverlening).
In Almere en Emmeloord biedt Groenhorst de BOL-opleiding aan. Bij Groenhorst Barneveld kun je zowel de BOL- als de BBL-opleiding volgen. 

Wat leer je

Als bedrijfsleider paardenhouderij ben je verantwoordelijk voor alles wat er op het bedrijf gebeurt. Een goede communicatie daarbij is belangrijk. Naast managementvaardigheden is het verzorgen en het trainen van paarden een belangrijk deel van je werk. Je leert alles over het welzijn van paarden en hun verzorging, fokkerij, voortplanting, gedrag, trainen en longeren. Daarnaast geef je voorlichting over paarden en hun verzorging. Leer je ruiters instructie geven, activiteiten organiseren en plannen. Jij zorgt dat het bedrijf goed draait. Je kunt communiceren met klanten en leveranciers en verbeterplannen maken voor het bedrijf.

Opleidingseisen

Je bent welkom met een vmbo-diploma gemengde - of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of een mbo-diploma Vakbekwaam medewerker paardenhouderij. Met een havo-diploma kun je de opleiding in twee jaar doen.  

  

 

Mariska van der Brugge, docent

"Je ziet leerlingen binnenkomen als schuchtere, ietswat onzekere jongeren en na een paar jaar zie je ze groeien tot zelfverzekerde jong volwassenen die weten wat ze willen. Het mogen meemaken van die ontwikkeling, dat is wat docent zijn zo mooi maakt."

Toekomstig werk

Dit diploma is een uitstekende basis voor een eigen bedrijf of een leidinggevende functie. Bijvoorbeeld als bedrijfsleider, maar ook als medewerker bij een manege, handelsstal, hengstenhouderij, paardenkliniek, stamboekmedewerker.

Open dagen

Heb je belangstelling voor de opleiding? Bedrijfsleider paardenhouderij kun je volgen in Almere (alleen BOL), Barneveld (BOL en BBL) en in Emmeloord (alleen BOL). De BOL-opleiding duurt drie jaar. De BBL-opleiding in Barneveld duurt 4 jaar. Wil je de school eens zien en kijken of dit de opleiding is die bij jou past? Je bent van harte welkom tijdens de open dagen.

Inschrijven

Voor deze opleiding kun je je inschrijvenbij Groenhorst in Almere, Barneveld of Emmeloord. Het is goed eerst de open dag van jouw voorkeursschool te bezoeken.

Vervolgopleidingen

Je kunt doorleren in het hbo en bijvoorbeeld kiezen voor een docenten- of managementopleiding of voor de opleiding Hippische bedrijfskunde bij Aeres Hogeschool in Dronten die, net als Groenhorst, deel uitmaakt van Aeres.

Feiten op een rij

Duur 3 jaar (BOL) 4 jaar (BBL)
Niveau 4
Varianten BOL en BBL 
Locaties Almere (alleen BOL), Barneveld (BOL en BBL) en Emmeloord (alleen BOL)
Crebo-code 25468